Maan yhteisen käytön ja omistamisen muodot
Verkostoitumis- ja työpajatapahtuma
____________________________________________________
Vuoden 2020 raotellessa vielä silmiään Mikaelkoulun tilat sulkevat syliinsä joukon maanläheisestä yhteiselosta unelmoijia, maankäytön ja omistamisen yhteisöllisistä muodoista kiinnostuneita sekä kestävän yhteiskuntakehityksen toimijoita.
Tervetuloa mukaan runsaaseen työpajoja, verkostoitumista, projektiesittelyjä ja yhteisten hankkeiden kehitystä tarjoavaan tapahtumaan!
Viikonlopun mittaisen kokoontumisen aikana jaetaan ajatuksia ja tietoa, tutustutaan toistemme hankkeisiin ja ideoihin, kehitetään toimintaa sekä avataan katseita uuteen yhteistyöhön.
____________________________________________________
Yhteisöllinen ja osallistava tapahtuma
Osallistumistyylejä on useita – tule mukaan tarkkailijana, tietopankkina, visionäärinä tai miten ikinä sinua eniten innostaa. Mikäli mielit hypätä mukaan ohjelmistoon omine ideoinesi, niin otamme sinut avosylin vastaan! Voit hyödyntää tähän esimerkiksi Open Space – teematyöpajametodia tai ehdottaa kokonaan omaa lisäystä ohjelmaan.
Jokaiselle osallistujalle riittää rooleja – haemme erityisesti vielä fasilitoijia keskusteluihin, temaattisesti kohtaavan taiteellisen sisällön esillepanijoita ja lyhyemmän taiteellisesti luovan ohjelman ohjaajia, tapahtuman dokumentoijia tai jopa pientä mediatiimiä, käytännön asioiden sujuvoittajia, yleisestä viihtyvyydestä huolehtivia sekä apulaisia ruoanlaittoon.
____________________________________________________
Tapahtuman teeman lähestymiskulmat
– Filosofinen arvopohdinta ja motiivit kollektiivisen omistamisen ja käytön muotoihin
– Yhteinen päätöksenteko, päätösvallan ja hierarkian ilmentymät
– Kulttuurinäkökulma, historiallinen perspektiivi
– Juridiset järjestelyt, organisaatiomallit, lainsäädäntö
– Sitoutuminen ja omistautuminen – minkälaisin variaatioin voisi olla mahdollista?
– Käsitteet ja kieli kollektiivisesti hallinnoidun maan ympäriltä
– Talousasiat – yhteinen vastuu, rahoituksen strategiat
– Kansainvälisen verkostoitumisen mahdollisuudet
– Omistamiselle vaihtoehtoiset tavat lähestyä laajempaa yhteistä maan käyttöoikeutta
– “Omistamisesta käyttöoikeuteen” yhteiskunnallisena suuntana?
Käytännön esimerkkejä ja suunnitelmia
Kokemukset yhteisestä maankäytöstä ja omistuksesta
– esimerkkitapaukset, yleiset omistus- ja käyttösuhteisiin liittyvät ongelmat ja mahdollisuudet, toimivaksi havaitut käytännöt
Suunnitelmat yhteisen maankäytön muodoista
– ideat, eri vaiheissa olevat projektit, arvot, periaatteet ja tavoitteet hankkeiden pohjana tai lähtökohtana
Suunnitellut lähestymistavat
Open space -tekniikka // Fasilitoitu keskustelu // Lyhyet luennot ja projektiesittelyt // “Ilmoitustaulu” ja hankenäyttely // Osallistavat luovat menetelmät // Syntyvien oivallusten dokumentointi jatkotapahtumia varten // Tulevaisuusverstas
____________________________________________________
Mukana toteutuksessa ja ohjelman kokoamisessa
MAANPÄÄLLISEN PARATIISIN PERUSTAMISYHDISTYS ry
Monimuotoinen ja elinvoimainen luonto, mahdollisuus luonnonläheiseen elämään, eläinten yhdenvertainen kohtelu, identiteetin ja kulttuurin vapaus, ruokatasa-arvo ja mahdollisuus järjestäytyä yhteistalouksiin ovat Paratiisiyhdistyksen toimintaa ohjaavat eettiset arvot.
Yhdistyksen keskeisimpiä hankkeita on kehitteillä oleva avoin, laajennettava ja kokonaisvaltainen rakenne maan hankintaa ja asuttamista varten näiden eettisten arvojen mukaisesti. Tätä hanketta tullaan esittelemään ja työstämään tapahtuman workshopeissa.
MARIKA LOHI, OSUUSKUNTA EHTA RAHA
Ehta Rahan toimintaan kuuluu yhteishyvän talouden rahoittaminen ja yhteisöllisten työkalujen kehittäminen rahoituksen onnistumiseen. Yhteinen maanomistajuus käyttöoikeutena on tapahtuman teemoissa osuuskunnan näkökulmasta keskeinen.
IKIKAIKU ELÄMÄNPERINTÖSÄÄTIÖ
Perusteilla olevan säätiön tarkoitus on mahdollistaa maalle omistautuminen maata omistamatta. Ikikaiku on Yhteinen Maa-tapahtumassa mukana luomassa visioita siihen, kuinka maa kuuluu kaikille jotka sitä haluavat hoitaa ja elää siihen tukeutuen.
SUOMEN KESTÄVÄN ELÄMÄNTAVAN YHTEISÖT – SKEY ry
SKEY on mukana järjestämässä Yhteinen maa -tapahtumaa, jotta erilaisten yhteisöjen olisi helpompaa niin hankkia kuin hallinnoida maata projektinsa tiimoilta. Tapahtumassa lähestytään maankäyttöä holistisesti kestävältä kannalta, eli kaikki 5 kestävyyden eri osa-aluetta pyritään huomioimaan (ekologinen, taloudellinen, kulttuurinen, sosiaalinen ja suunnitelmallinen). Täältä löydät lisätietoa osa-alueista: https://ecovillage.org/projects/dimensions-of-sustainability/
MIA SALORANTA, ARKKITEHTI / SKEY ry
Mia Salorannan työpajassa käsitellään seuraavia aiheita: Mitä haasteita minitalojen, luomurakentamisen ja uudiskylien hankkeissa kohdataan tämän hetkisessä pykäläviidakossa? Entä voisimmeko yhteistuumin vaikuttaa meneillään olevaan maankäyttö- ja rakennuslain uudistamiseen kokemustemme kautta?
PAULIINA HELLE, VAUNUMÄEN YHTEISÖ / SKEY ry
Pauliina kertoo minitaloyhteisönsä rakennuslupaprosessin myötä opituista asioista liittyen byrokratian ja elämäntapavaihtoehtojen yhteentörmäyksiin. Lisäksi keskustellaan yhteisön kokemusten pohjalta nousseista kysymyksistä liittyen mm. vapauteen ja vastuuseen.
Lisää ohjelmasisältöä julkaistaan talven mittaan facebook-tapahtumassa!
____________________________________________________
Tapahtuman aikataulut
Perjantaina saapuminen 17 jälkeen
Ohjelmassa kevyttä tutustumista ja nyyttäri-illallinen klo 18.
Lauantain ohjelma: 10-18
Illalle vapaata ohjelmaa
Sunnuntain ohjelma: 10-15/valinnainen lähtöaika
Ruokailut: Aamiainen 8.30-9.30, Lounas 12.30-13.30, iltapäiväkahvit 15.30-14, illallinen 18-19
____________________________________________________
Sijainti ja ilmoittautuminen
Puitteet tapahtumalle tarjoaa Tammisaaren Mikaelkoulu joka sijaitsee Hangontien varrella, n 3 km kaupungin keskustasta. Käytössämme oleva rakennus on esteetön. Lisätietoa esteettömyydestä saat kysymällä!
IMOITTAUTUMINEN tehdään sähköpostitse otsikolla “Yhteinen Maa” osoitteeseen
>> marika.lohi@ehtaraha.fi <<
Viimeinen ilmoittautumispäivä on 15. tammikuuta.
Kuulemme mielellämme ilmoittautumisen ohella mikä juuri sinua osallistumisessa inspiroi ja mitä toivot tältä tapahtumalta, sillä suunnittelemme vielä ohjelman lopullista muotoa.
Jos haluat tuoda tapahtumaan sisältöä tai toimia jossakin tietyssä tapahtuman toteutuksen roolissa, olethan yhteydessä mahdollisimman pian!
OSALLISTUMISEN HINTA 40 euroa sisältää vegaanisen ruoan sekä yhteismajoituksen koululla perjantai iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään. Osallistumishinnalla katetaan ruokailu ja tapahtumapaikan vuokra, sillä ei tehdä voittoa.
Mikäli hinta on sinulle kynnyskysymys – laita meille alennuskysely!
Kerrothan ilmoittautumisesi yhteydessä myös ruoka-aineallergioista, erityistarpeistasi, arvioidusta saapumisen ja lähdön ajankohdista, osallistutko molemmille päiville ja yövytkö koululla.
Maksimi osallistujamäärä: 50 hlö.
Kutsu uutiskirjeen muodossa: http://eepurl.com/gJnbcX
Comments
Ikikaiku makana Tammisaaren “Yhteinen maa” -tapahtumassa — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>