ELÄMÄÄ TÄRKKILÄSSÄ

Pyrimme luomaan ja ylläpitämään turvallista tilaa ihmisille, jotka haluavat opetella tukeutumaan toisiinsa ja kotimetsäänsä, vapaina muista riippuvuuksista. Kannustamme toisiamme ottamaan elostamme täyden vastuun, jonka myötä voimme saavuttaa vapauden. Yhteisön turvallisuus syntyy tietoisesta pyrkimyksestä olla kosketuksissa omiin tunteisiin ja tarpeisiin sekä valmiudesta avoimesti ja rehellisesti sovitella tarpeiden täyttämisen menetelmiä niin, että kaikkien tarpeet voivat täyttyä parhaalla mahdollisella tavalla. Käytämme yhteisöllisen kestävyyden välineitä, joiden avulla voimme havaita ja korjata omia haitallisia käyttäytymismallejamme. Haluamme säilyttää vapauden määritellä itsemme joka hetki uudelleen.

Yhdessä kasvamme kestävään elämään
itseämme, toinen toistamme ja ympäristöämme
kuunnellen ja kunnioittaen.

Miten Tärkkilässä toimitaan?

Pyrintö on vielä alussa. Tutstumme paikkaan ja toisiimme. Vaihtuvat vapaaehtoiset ovat merkittävä osa pientä perhettämme.

Pyrimme täyttämään hakemusten perusteella toukokuun alusta syyskuun loppuun kolme vapaaehtoispaikkaa vähintään kuukauden mittaisilla pesteillä. Yksi petipaikka varataan lyhytaikaisille vieraille. Oman teltan, jurtan, kodan, minitalon, asuntoauton… kanssa matkailevia voidaan ottaa porukkaan milloin vain.

Kotikielemme on suomi. Arvostamme ainutlaatuiseen kieleemme kytkeytyvää erityistä tapaa katsoa maailmaa ja ajatella. Vaalimme tarinallista monimuotoisuutta taistelemalla kielellistä rappiota ja suomenkielisten ilmausten katoa vastaan vapaaehtoisella sakkorahastolla, johon kilahtaa euro jokaisesta vierasperäisestä ilmauksesta, jolle olisi löydettävissä omakielinen vastine. Rahaston tuotolla kustannetaan Tärkkilässä juhlat suomen kielen päivänä, 9. huhtikuuta.

Käytämme osallistavia, yhteisövaltaisia (sosiokraattisia) päätöksentekomenetelmiä, joten käytäntömme vaihtelevat sen mukaan millainen porukka sattuu olemaan koolla.

Vapaaehtoisia kutsutaan tekemään kuuden tunnin työpäiviä. Luotamme siihen, että osallistujat huolehtivat itsenäisesti työpanoksestaan sekä siitä, etteivät ylitä omia voimavarojaan.

Tämän hetken tavoiteltu päivärytmi:
klo 7-8 omat tai yhteiset aamuharjoitteet
(talvikaudella ei yhteistä aamiaista, vaan kukin aloittaa päivän omia aikojaan, omalla tavallaan, hellalla yleensä yrttiteetä ja tarjolla esim leipää ja juureksia)
klo 11 puuro-/keitto-/salaattilounas ja lepotauko
klo 17 illallinen
22 hiljaisuus

Sunnuntait ovat vapaapäiviä, mutta lauantaisin pidetään puolen päivän siivoustalkoot ja illaksi lämmitetään sauna. Jos niin päätetään, voidaan sunnuntaina kokata yhteinen aamiaislounas.

Täyttäkuuta edeltävänä päivänä juhlitaan menneen kuukauden saavutuksia. Pimeän kuun aikaan hiljennymme, ja uuden kuun päivänä suunnittelemme tulevaa. Käytämme kuukalenteria myös töiden ja vuosittaisten juhlien suunnittelussa.

Osallistujilta edellytetään joustavuutta, sillä tarpeemme kehittyvät jatkuvasti ja vaihtelevat kausittain. Keittiövuorot jaetaan kaikkien paikalla olevien kesken aakkosjärjestyksessä siten, että jokaisella aterialla on erikseen vähintään pääkokki ja siistijä.

Vapaa-ajalla voit uida Sovijärvessä, kalastaa, vaeltaa, pyöräillä, soudella, meloa (jos uskallat kaataa kajakin), viedä koiran lenkille, joogata, tanssia, hyppiä trampoliinilla, tasapainoilla liinalla, tehdä taidetta tai käsitöitä luonnonmateriaaleilla kuten pajulla ja tuohella, veistellä, rakentaa omaa laavua, tulistella, laulella, soitella tai ihan vaan rentoutua riippukeinussa vaikka hyllystämme löytyvän hyvän kirjan parissa.

Missä nukun?

Meillä on vapaaehtoisten käyttöön yksi neljän hengen huone, sekä kaksi lämmittämätöntä vierashuonetta. Yksityisempiä tiloja on tarvittaessa mahdollista raivata vaikka navetan vintille, mutta ne ovat lämmittämättömiä. On myös mahdollista rakentaa laavuja Samposuunnitelmassa (permakulttuurisuunnitelmassa) niille varatuille paikoille.

Löytyykö pariskunnille yksityisyyttä ja parisänky?

Yksityisempiä tiloja saattaa joissakin tilanteissa olla mahdollista järjestellä.

Minnekäs tarpeet tehdään?

Olemme ylpeitä hiilikäymälöistämme eli terra preta -pisuaareistamme ja humanure-kompostihuussistamme. Hajuttomat ja helposti huollettavat käymäläsaavit sijaitsevat vanhassa tallissa, kivinavetan päädyssä. Yöaikaan voit käyttää jonkinlaista yöastiaa, jos et jaksa kipaista pihan poikki: älä toki haaskaa arvokkaita lannoitteita ilmaan ja vesistöihin pissimällä ympäri pihoja ja pientareita! Hapattamalla sidomme ravinteet hiileen, jonka saattelemme maaperäeliöitten jatkokäsittelyyn. Tuloksena on pysyvästi ravinteikasta maata. Elämisen edellytykset planeetallamme ovat suoraan riippuvaiset siitä, missä määrin hiili on sitoutuneena maaperään tai vapaana ilmakehässä. Terra preta on monin tavoin mainio systeemi, jolla voi tyylikkäästi huolehtia omista jätöksistään, tuottaa ravinteikaasta maata ja sitoa hiiltä takaisin maaperään, minne se kuuluu!

MUISTA: terra preta -pisuaariin hiilien päälle vain virtsaa ja vihreitä lehtiä! Mahdolliset paperit erilliseen astiaan, joka tyhjätään humanure-saaviin. Maatumattomat roskat roskiksiin.

Miten pärjään kuukautisten kanssa?

Suosittelemme kuukautiskupin käyttöä. Ne tyhjätään humanure-kompostiin – EI terra preta -pisuaariin. Muut kuukautissuojat latetaan roskapussiin. Toivomme, että itse huolehdit, että huussiroskat kuljetetaan Haaviston kylän lajittelupisteeseen muiden roskien kanssa.

Missäs vaatteet pestään?

Enimmäkseen hoituu nyrkkipyykkinä saunassa. Käytämme tuhkalipeää pyykinpesuun. Mahdollisuus pesukoneen käyttöön naapurustossa.

Mitä pesuaineita tai muuta kemiaa voin tuoda mukanani?

Tärkkilässä voit oppia tekemään omaa keittiökosmetiikkaa. Jos kuitenkin haluat ottaa omia pesuaineita mukaan varmista, että ne ovat luonnonmukaisa ja biohajoavia. Iho on ihmisen kolmas keuhko, eikä sille kannattaisi levitellä mitään sellaista, mitä et pistäisi suuhusi. Kaikki käyttämämme aineet päätyvät lopulta maaperään ja vesistöihin. Ei kemianteollisuuden tuottamia hyttysrmyrkkyjä ja aurinkorasvoja Tärkkilään, kiitos!

Tuleeko hanasta kuumaa vettä?

Meillä ei ole vesiputkia eikä hanoja, vaan vesi tulee kaivosta ja sadevesisaaveista kantamalla. Vesi lämpiää saunan padassa tai keittiön hellalla. On myös mahdollista rakennella aurinko- tai kompostilämmitteisiä sadevesisuihkuja. Järvivesi on yleensä mukavan virkistävä vaihtoehto päivittäiseen peseytymiseen.

Puhdas vesi on elämälle välttämätöntä, siksi lähdekaivomme ovat meille pyhiä paikkoja. Ethän koskaan laita kaivoon muuta, kuin sen läheisyyteen veden nostamista varten varatun ämpärin – ei esim. juoma-astiaa, omaa astiaa tai kättä. Varjele vesistöjemme ravinnekuormia myös keskittämällä tuotantopanoksesi terra pretan ja humanuren valmistukseen, kiitos!

Mitä eläimiä Tärkkilän tilalla asuu?

Pihassa pörrää kaksi buckfast-mehiläisyhdyskuntaa ylälistapesissään ja kanalaa asuttavat Nina Hagen, Blondie, Rosa Luxenburg ja Aapo-kukko. Joskus tulevaisuudessa navetassa lampaita, vuohia, ehkä jopa pari lehmää?

Mitä eläimiä Tärkkilän metsissä voi kohdata?

Meillä on ilo jakaa asuinsijamme pienen kyypopulaation kanssa. Ne pitävät kurissa jyrsijät ja punkit. Viileinä kesinä rakennamme navetan seinustalle avoimen terraarion, jossa ystävämme saavat häiriintymättä paistatella päivää. Toivomme, että kaikki vieraat vaalivat ja kunnoittavat näitä arvokkaita kumppaneitamme.

Kesäyöt täyttyvät lintujen äänistä. Etenkin talon ja rannan välinen laakso on lintujen suosiossa. Hirvet, kauriit, mäyrät, ketut, ilvekset ja jopa karhut liikkuvat alueella, mutta vain harvat ovat niin onnekkaita, että pääsevät niitä näkemään. Yleensä villieläimet aistivat sinut ja pötkivät pakoon kauan ennen kuin sinä huomaat mitään. Rantaviivamme on noin 300 metrin matkalta kaavassa merkitty suojelualueeksi liito-oraville.

Odotukset, osallistuminen ja yhteisö

Mitä Tärkkilässä kasvatetaan?

Tärkkilä on sampotila eli permakulttuuritila, josta vähitellen kuoriutuu metsäpuutarha. Istutamme ruokaa ja runsautta tuottavia elinympäristöjä ihmisten ja muiden eläinten, kasvien ja sienirihmastojen iloksi. Ruokavaliotamme rikastuttavat puutarha-alueet laajenevat ja monipuolistuvat vuosi vuodelta.

Yksivuotisten vihannesviljelmien lisäksi suosimme monivuotisia vihanneksi, mauste- ja lääkeyrttejä, marjapensaita, hedelmä- ja pähkinäpuita sekä ruokaa tuottavia köynnöksiä. Istutamme typensitojakasveja ja sienirihmastoja. Kasvatamme arvokkaita elinympäristöjä ja tervettä maaperää turvaamaan monimuotoisuutta, terveitä ekosysteemejä ja tervettä elämäntapaa. Korjaamme metsän satoa: villiyrttejä, marjoja ja sieniä.

Kaikki viljely Tärkkilässä perustuu tunnistamiseen! Älä kitke, äläkä niitä mitään, mitä et tunnista! Pyydä opastus kasvimaalle, jotta et tule tallanneeksi, kitkeneeksi tai korjanneeksi siemen- ja jalostuskasvejamme.

Mitä Tärkkilässä rakennetaan kesällä 2020?

Käynnissä olevista rakennusprojekteista kiireellisin on maakellari ja suurin on rantamökki. Todennäköisesti tulemme yhdistämään kaksi vanhaa hirsikehikkoa “hirsi-savi” tekniikalla. Tarkoitus on rakentaa myös kasvihuoneita kierrätysikkunoista. Pihakeittiöalue on edellen katosta vailla. Näiden lisäksi pienempiä projekteja on tarjolla rajattomasti: kellareita, siltoja puron yli, laavuja, polkuja, portaita, aitoja, sadevesijärjestelmiä, minitaloja… voit toteuttaa itseäsi varsin vapaasti permakultturisuunnitelmamme huomioiden. Jonakin sopivana hetkenä rakennamme rantasaunan ja kengitämme pihasaunan.

Mitä osallistujilta edellytetään?

Vapaaehtoisten edellytetään työskentelevän kuusi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa ja lauantaina 3 tuntia siivouksessa ja saunanlämmityksessä. Jokainen arvio itse työaikansa ja huolehtii jaksamisestaan. Ihmiset ovat tärkeä varantomme, joten pidäthän itsestäsi hyvää huolta. Jos väsyttää, lepää. Jos on nälkä, syö. Keittiövuorot jaetaan kaikkien paikalla olevien kesken. Silloin tällöin pääset siis halutessasi osoittamaan rakkautta pienelle perheellemme loihtimalla mahtavia ateiroita, mutta jos ruuanlaitto ei ole intohimosi, riittää, että saamme vatsamme täyteen.

Projekteja on paljon, ja arvostamme innostuneita, osaavia ja opinhaluisia tyyppejä, jotka ovat valmiita heittäytymään sinne, missä milloinkin tarvitaan.

Sopeudunko joukkoon?

Toivotamme tervetulleiksi kaikki avarakatseiset, työtä pelkäämättömät kestävästä elämäntavasta kiinnostuneet. Yhdessä eläminen on parhimmillaan voimauttava ja kasvattava kokemus. Jaamme asuintilat, ateriat ja vastuut. On tärkeää ymmärtää, miten tiimissä toimitaan, kommunikoida selkeästi, kunnioittaa erilaisuutta ja ottaa vastuu itsestään ja omasta paikastasi yhteisön jäsenenä. Älä jätä henkilökohtaisia tarvaroitasi lojumaan yhteisiin tiloihin. Kunnioita muiden henkilökohtaista aluetta, siivoa jälkesi, pyydä lupaa ja puhu ihmisille sen sijaan, että puhuisit heistä. Jos et tiedä, kysy. Tyhmiä kysymyksia ei ole.

Tärkkilässä sinusta tulee osa yhteisöä, ja on tärkeää ymmärtää, mitä se tarkoittaa. Tutkimme ja luomme yhteisöllistä elämäntapaa. Toivomme, että vierailijamme tulevat aktiiviseksi osaksi projektia eivätkä ole pelkästään “töissä täällä”.

Voinko ottaa lapset mukaan?

Lapset ovat tervetulleita Tärkkilään! Edellytämme kuitenkin, että vanhemmat tai muut huoltajat ovat läsnä lasten touhuissa ja ottavat vastuun heidän turvallisuudestaan. Tärkkilässä asuu myös kyykäärmeitä, mehiläisiä ja muita pistäviä hyönteisiä. Kerrothan hakemuksessasi, mikäli lapsia tulee mukaan.

Hyväksytäänkö uskontoni/sukupuoleni/seksuaalinen suuntautumiseni Tärkkilässä?

Arvostamme monimuotoisuutta ja toivotamme tervetulleiksi kaikenlaiset ihmiset.

Voisiko minusta tulla Tärkkilän asukas?

Se on täysin mahdollista! Tule tutustumaan ja kokeilemaan sopivatko paikan arvot ja toimintatavat sinulle.

Olen opiskelija. Voinko tehdä Tärkkilässä työharjoitteluni?

Hyvin motivoituneet opiskelijat ovat tervetulleita. Teemme mielellämme yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Mitä mukaan?

Millaisia vaatteita tarvitsen Tärkkilässä?

Kumisaappaat tai muut kosteutta kestävät työkengät ovat ehdottomat. (Meillä on lainattavaksi vain hajakokokoja, joita toki voit kysyä ennakkoon.)Hyvät työsukat (villasukka on kumpparissa paras!)

sadevaatteita (joitakin hajakokoja lainattavissa)

  • mukavia työvaatteita
  • kevyttä pitkähihaista ja pitkälahkeista (tarvittaessa voi hakea paikalliselta kirpparilta)
  • mukavia oleskeluvaatteita
  • Ykköskamppeita ja korvaamattoman arvokkaita vetimiä ei kannata ottaa mukaan. Luonnonmukaiset materiaalit on mukavimmat.
  • Kesäyöt ovat valoisat, mutta elokuun loppupuolella on hyvä varustautua otsalampulla tai taskulampulla, mieluiten USB-ladattavalla.
  • Muistiinpanovälineet ei oo ollenkaan huono idea
  • Luonnonmukaista ja biohajoavaa saippuaa ja shampoota voi ottaa, jos tarvitsee
  • Mahdollinen lääkityksesi

    Älä jätä mitään henkilökohtaisia tavaroitasi Tärkkilään sopimatta isäntäväen kanssa!
Tarvitsenko omia petivaatteita tai pyyhkeen?

Puhtaita petivaatteita ja pyyhkeitä löytyy, mutta mitään uutukaisia ne eivät ole. Jos meinaat lähteä yövaelluksille, kannattaa ehkä ottaa oma makuupussi mukaan. Tärkkilän pusseja voi lainata, mutta ne ovat aika antiikkisia ja painavia.

Voinko tuoda tullessani jotakin tarpeellista?

Tarpeemme vaihtelevat, joten jos sinulla on repussa tai kulkupelissä tilaa, ota yhteyttä, kun olet tulossa, niin mietitään tätä!

Ruokavaliot ja allergiat

Mitäs me syödään?

Syömme mahdollisimman paljon oman maan satoa. Paasaiassa ateriamme ovat vegaanisia, mutta joskus saattaa tarjolla olla myös eläinkunnan tuotteita, mieluiten luomua ja paikallista. Ainakin kerran viikossa käydään kaupassa täydentämässä varastoja ja torjumassa ruokahävikkiä. Välttelemme vehnää ja valkoista sokeria.

Olen vegaani/ruoka-aine allergikko, saanko syödäkseni?

Kyllä pärjäät. Huolehdimme erilaisista ruokailutarpeista mahdollisuuksiemme mukaan. Kerrothan niistä hakukaavakkeella, ja muistuta vielä tullessasi.

Entäs välipalat?

Ainakin leipää ja lisukkeita on tarjolla aina, jos nälkä yllättää. Jos tuot omia mutusteltavia, vältä turhaa pakkausjätettä, ja huolehdi itse roskien kuljettettamisesta Haaviston kylän jätepisteelle Koskenpääntiellä.

Maksut

Vapaaehtoiset: vähintään 4 viikkoa, pantti 100 € palautetaan neljän viikon jälkeen

Kisällit: sovittu vuokra + vapaaehtoistyö

Vierailijat: 30 €/päivä + satunnaiset keittiövuorot

Voinko saada alennusta maksuista?

Mitä pitempään viivyt, sitä enemmän taitoja opit ja sitä arvokkaampi työpanoksesi meille on. Meillä ei ole varaa tukea oleskeluasi ennen kuin olemme tavanneet sinut ja nähneet mihin todella pystyt. Edellytämme täyttä maksua saapumisen yhteydessä.

Etsimme Tärkkilän hoitamiselle pitkäjänteisesti omistautuvia oman kodin rakentajia. Olet tervelullut kokeilemaan, miten arvomme ja toimintatapamme sinulle sopivat!

Mitä rahoilleni tapahtuu, jos päätän lähteä sovittua aikaisemmin?

Jos esimerkiksi tarkoituksesi oli tehdä vapaaehtoistyötä neljä viikkoa, mutta jostakin odottamattomasta syystä joudutkin lähtemään viikon jälkeen, pidätämme kisällimaksun seitsemältä päivältä ja palautamme sinulle loput 30 €.

Jos oon maksanut panttini ennakkoon, ja päätänkin jättää väliin, saanko rahat takaisin?

Jos peruutat lyhyemmällä kuin kolmen viikon varoitusajalla palautamme ainoastaan puolet, mutta muussa tapauksessa palautamme koko pantin.

Missä ovat lähimmät kaupat ja muut palvelut?

Lähimmät kaupat, pankkiautomaatit, baarit ja kirjasto löytyvät n. 8 km päästä Jämsänkoskelta, jossa on myös kotiseutumuseo Aarresaari. Sinne pääsee kätevästi polkupyörällä. 16 kilometrin päässä, Jämsässä on lisää kauppoja, kahviloita, ravintoloita ja elokuvateatteri.

Paljonko kannattais varata käyttörahaa?

Rahantarpeesi on kokonaan kiinni tottumuksistasi ja tarpeistasi. Tärkkilässä pärjäät kyllä hyvin rahatta, mutta jos haluat tukea toimintaamme ostamalla luomuherkkuja puodistamme, niin siihen sitten tarvitset ylimääräistä.

Ottaako Tärkkilä vastaan rahalahjoituksia?

Toki! Ole hyvä, ja ota yhteyttä. Ikikaiku Elämänperintösäätiö ottaa vastaan myös kiinteistölahjoituksia!

Terveys ja turvallisuus

Minulla on diagnoosi. Haittaako?

Tähän voit vastata vain sinä itse. Tunnet parhiten omat rajoituksesi. Kerro avoimesti ja kysy rohkeasti jos terveydentilassasi askarruttaa jokin asia, josta meidän olisi hyvä olla tietoisia!

Onko Tärkkilässä turvallista? Vaaniiko vaara metsässä?

Käytä maalaisjärkeä, kuuntele olotilojasi ja kunnioita metsää ja sen asukkaita, niin pärjäät kyllä. Metsän eläimet yleensä aistivat sinut ja häipyvät näkymättömiin kauan ennen kuin sinä heidät havaitset.

Meillä on lääkeyrttejä ja ensiapupakkaus, mutta etenkin omia vaellusretkiä varten kannattaa varautua. Kyykäärmeiden ansiosta punkkeja on Tärkklässä melko vähän, jos lainkaan.

Tarvitsenko matkavakuutuksen?

Jos et ole Suomen kansalainen eikä sinulla ole eurooppalaista sairausvakuutuskorttia, suosittelemme, että otat matkavakuutuksen tai varaat ylimääräiset 300€ hätätilanteiden varalle.

Mikä on Tärkkilän päihdelinjaus?

Kiitos, että kunnioitat vapaata tahtoamme elää päihteettömässä ympäristössä.

Entäs tupakointi?

Tärkkilässä ei ole pakkaa tupakoinnille. Tupakoitsijat voivat lähteä vähin äänin, muita mukaan houkuttelematta kävelylle tietä pitkin. Olethan huomaavainen kotiympäristöämme kohtaan ja keräät tumpit matkaasi! Ne eivät maadu vuosisadoissakaan.

Miten Tärkkilässä pidetään yllä siisteyttä?

Ylläpidämme kaikki yhteisten alueiden siisteyttä ja mukavuutta. Ole hyvä, äläkä jätä henkilökohtaisia tavaroitasi yhteisille alueille. Pidä huolta käyttämistäsi työkaluista, ja palauta ne omalle paikalleen. Jos sotket, siivoa jälkesi. Lauantaisin pidetään yhteiset “siivousbileet”. Jokainen on vastuussa myös oman alueensa siisteydestä ja järjestyksestä.

Mistä sähköä?

Sähköä tulee tolpasta aitan kuistille ja paneelista talon päädyssä sijaitsevaan ”lataamoon”. Huomioithan yhteisten tilojan valaistuksen ja myös muiden yhteisön jäsenten tarpeet ja kiireellisyysjärjestykset laitteita ladatessasi etenkin pilvisinä päivinä. Tarvittaessa on mahdollista käydä lataamassa läppäreitä ja kännyköitä kirjastossa.

Onko nettiyhteyttä?

Voit pyytää isäntäväkeä jakmaan yhteyksiä kännyköistään tarvittaessa.

Hiljaisuus?

Iltakymmenestä aamuseitsemään.

Entäs sitten kun menee sukset ristiin?

Aina roiskuu kun rapataan. Arvostamme eriäviä mielipiteitä ja yritämme ymmärtää asioita kuuntelemalla myös sitä, joka katsoo niitä vastakkaisesta suunnasta. Ensisijainen konfliktinratkaisumenetelmämme on keskinäinen puhepiiri, mutta tarvittaessa kutsumme ulkopuolisen opastajan.

Yhteydet ja lähialueen kiinnostavat kohteet

Mihin kiinnostavaan Tärkkilän lähialueella voi tutustua?

Olemme onneksemme etäällä nk. sivilisaation harmeista, metsien ja vesistöjen ympäröimänä. Lähellä on vaellusreittejä, vanhojen metsien suojelualue, hieman kärsinyt laavu ja kohtuullisessa kunnossa oleva kota vaeltajan yöpyä. Noin 60 km säteellä sijaitsee kaksi melko erilaista ekokylää, yksi yhteisöllisyyteen pyrkivä permakulttuuritila sekä antroposofinen Väinölän yhteisö, joihin saattaa olla mahdollista sopia vierailuja.

Miten Tärkkilään pääsee? Ja pois?

Meillä on muutamia polkupyöriä vapaaehtoisten käyttöön. Bussipysäkki on parin kilometrin päässä, mutta koulujen loma-aikaan julkinen liikenne on olematonta. Mutta pienellä kylätiellä liftaaminen saattaa toimia hyvinkin. Yleensä käymme ruokaostoksilla tai vastaanottamassa ja saattelemassa vapaaehtoisia vähintään kerran viikossa, ja siihen kyytiin mahtuu mukaan. Kun olet tulossa, ilmoitathan mahdollisesta kyydin tarpeesta hyvissä ajoin!