Jämsänkosken Haaviston kylän Tärkkilän uudistila perustettiin Jämsän nimismiehen asunnoksi Auvilan kartanon maille vuonna 1803.

Vanha yhteys Sovijärven yli kulki Tärkkilän kohdalta. Sillan paikka ja vanha tiepohja erottuvat rantamaastossa edelleen. Silta oli kevytrakenteinen, eikä olisi kestänyt 1930-luvulla Tärkkilän ja Sovijärven tilojen yhteiskäyttöön hankitun maamoottorin painoa. Siksi moottori siirrettiin talosta toiseen kerran vuodessa talviaikaa jään yli.

Keväisin, kun puron virtaus oli voimissaan, Tärkkilässä pyöri mylly. Talossa tehtiin omalla höylällä kattopäreitä, joita lienee riittänyt myös muiden kyläläisten tarpeisiin.

Lähde: Anne Mari Rautiainen: Haaviston historia 2005

Onko sinulla muistoja Tärkkilästä? Keräämme paikkaan liittyvää perinnetietoa ja tarinoita. Jos et pääse vierailulle, lähetä tarinasi sähköpostitse selma(at)tarkkila.fi!

Haaviston kylän elämä on vuosisatojen ajan perustunut omavaraisuuteen. Tärkkilän kestävän kulttuuriperinnön keskuksen ja Runokylän tavoitteena on jatkaa tätä kunniakasta perinnettä. Otamme mielelläämme vastaan toimivia tai korjauskelpoisia työkaluja ja koneita. Haaveena on, että jonakin päivänä Tärkkilässä taas mylly pyöri, pärehöylä suihkaa ja pajasta kuuluu alasimen kalke.