Puhepiirin periaatteet soveltuvat rakentavaan vuorovaikutukseen missä tahansa tilanteessa, ja niille on syytä pyytää osallistujien suostumus jokaisen puhepiirin aluksi.

Sopikaa piirin luottamuksellisuudesta. Voit kertoa eteenpäin siitä, millaisia tunteita ja ajatuksia piirissä sanottu sinussa herättää, mutta ethän kerro kuka sanoi ja mitä. 

Puhepiiriin on hyvä ottaa näkyväksi merkiksi puheoikeudesta puhekeppi tai muu esine. Puheoikeus on sen haltijalla. Muut keskittyvät kuuntelemaan. Yritä olla kokonaan läsnä kerrotussa suunnittelematta omaa puheenvuoroasi. Kun saat puhekepin käteesi, voit rauhassa ottaa itsellesi aikaa koota ajatuksesi ennen kuin aloitat.

Kohdista sanasi koko piirille. Kerro omista tunteistasi, tarpeistasi ja ajatuksistasi. Älä kertaa muiden sanomisia: ei ole oleellista, kuka sanoo, vaan se, että tärkeä asia tulee sanotuksi. Jos piirillä on jokin teema, on hyvä pysytellä aiheessa, ellei mielessäsi ole juuri nyt jotakin, joka tuntuu tärkeämmältä ja ansaitsee tulla sanotuksi. Älä syytä, tuomitse, tee diagnooseja tai ohjeista. Älä nimeä muiden tunnetiloja ilman heidän suostumustaan.

Jos haluat omalla vuorollasi saada vastauksia kysymyksiisi, voit laskea kepin kädestäsi vapaan keskustelun merkiksi ja antaa puheenvuoroja pyytäville. Kun tunnet keskustelun riittävän, nosta keppi takaisin itsellesi. 

Kunnioita yhteistä aikaa pyrkimällä olennaiseen, mutta anna itsellesi ja muille myös rauha mietiskellä ja hakea sanoja. Jos sinulla ei juuri nyt ole mitään sanottavaa, sinun ei tarvitse sanoa mitään, vaan voit lähettää kepin eteenpäin.

Jos tulet piiriin sen jo alettua, kannattaa kuunnella  ainakin yksi kokonainen kierros ennen omaa vuoroasi. Mitä pitempään piiri on jatkunut, sitä pitempään sinun on hyvä  ensin kuunnella.

Jos sinun on tarpeen poistua piiristä kokonaan ennen sen päättymistä, jää vielä yhden täyden kierroksen ajaksi kuulemaan, millaista vastakaikua puheesi on saattanut herätellä.

Mikäli piirille varattu aika on rajallinen, voidaan kierrosten määrästä ja puheenvuorojen keskimääräisestä kestosta päättää ennakkoon. Muussa tapauksessa piiri päättyy kun keppi on kulkenut kokonaisen kierroksen hiljaisuudessa. Usein piirin päätteeksi ollaan hetki hiljaa käsi kädessä ja kiitetään kaikkia osallistujia.