Rakennusohje

Ryhmittelemme ja ripustamme työkalut seinälle niin, että jokaisella on oma paikkansa. Jos mahdollista, työkalun ääriviivat piirretään seinään hiilellä tai jollakin muulla merkkaustavalla. Seinään nojaaville tai hyllyille asitelluille työkaluille kiinnitetään kyltti, kirjoitetaan teksti tai piirretään kuva. Jokaisella työkalulla on seinällä oma naulansa riippumatta siitä, onko työkalu naulassa, hyllyllä vai nojaamassa. Seinän reunassa on pystyrivissä naula kaikille aakkosten kirjaimille. Jokaisessa naulassa on neljä polettia, joihin on merkattu vastaava kirjain: A, B, C… Tärkkilässä poletit on sahattu lehtikuusen oksasta ja merkattu polttamalla suurennuslasilla auringossa.

Käyttöohje

Jokaisella paikallaolijalla on oma kirjain riippumatta statuksestaan. Oman kirjaimensa saavat siis niin vakituiset asukkaat kuin päivätalkoisiin osallistuvat. Jos S on jo varattu, voi Seppo saada kirjaimekseen E. Kun Seppo ottaa käyttöönsä työkalun, hän siirtää yhden poletin E-kirjaimen naulasta työkalun naulaan. Kaikkiaan Sepolla voi kerrallaan olla käytössä siis neljä työkalua (polettien määrää voidaan yhteisellä päätöksellä lisätä, tai Seppo voi kysyä työpariltaan, josko hänen polettejaan voisi käyttää). Jokainen työkaluvajan käyttäjä näkee seinää vilkaisemalla, kenen käytössä mikäkin työkalu tällä hetkellä on, tai kenen käytössä työkalu on viimeksi ollut.

Työkaluseinä vähentää työkalujen metsästykseen haaskaantuvaa aikaa, hukkaan joutuvien työkalujen määrää sekä turhia ristiriitoja yhteisön sisällä.

Yleisohje:
Oikea työkalu oikeaan käyttöön!

Kun tarvitset jotakin työkalua, etsi se! Älä käytä ensimmäistä käsiisi osuvaa, mahdollisesti jollakin tavalla tehtävään soveltuvaa esinettä, sillä on todennäköistä, että se A. toimii huonosti ja B. turmeltuu niin, että sitä ei enää voida käyttää omaan, alkuperäiseen tarkoitukseensa. Jos esimerkiksi vasaroit vatupassilla, on todennäköistä, että sitä ei sen koomin enää voi käyttää vatupassina. Samoin käy kaapelipihteinä käytetyille saksille, talttana käytetylle ruuvimeisselille, kuokkana käytetylle vesurille…